תיאטרון ריאליסטי הוא תיאטרון מבוסס מציאות. ההצגה המשויכת לזרם זה של התיאטרון עוסקת בנושאים שונים, אשר מוכרים לצופים בקהל מתוך חיי היום יום שלהם.
הצגה ריאליסטית
תיאטרון ריאליסטי משקף לקהל את מה שקורה במציאות, בחיי היום יום של אנשים שונים מהמעמד הבינוני. המטרה היא ליצור מעין קיר שקוף אשר קיים בין הצופים היושבים בחשיכה לבין השחקנים שנמצאים על הבמה.
המגמה היא ליצור הזדהות עמוקה של הצופים לכל מה שקורה על הבמה, לרצף של ההתרחשויות ולדברים השונים אשר קורים לכל אחת מהדמויות. זאת כיוון שכל אחת מהן מייצגת אדם שלמעשה ההתנהלות שלו מוכרת גם לצופים מעצמם או מאנשים אחרים שהם מכירים מהמשפחה, חברים, קולגות מהעובדה ועוד.
המעטפת של ההצגה
השחקנים של תיאטרון אורתו-דה מעלים מעת לעת הצגות במסגרת תיאטרון ריאליסטי לקהל הרחב באולמות ובפסטיבלים. לאורך כל העלילה קיימת חשיבות רבה להצגת קשר הגיוני בין הדברים שקורים לכל אחת מהדמויות, זאת כיוון שיש רצון שהקהל יזדהה עם כל הדמויות או עם אחדות מהן.
לא אחת הצופה מבצע הקבלה של הדברים שנראים על הבמה למציאות האישית שלו, זוהי מעין מראה שבה הוא רואה את הדברים מזוויות ראייה שונות ולכן לא אחת ההצגה של תיאטרון ריאליסטי יוצרת אצלו שינוי מסוים בתפיסת העולם.
כדי ליצור את אהבת הקהל לזרם זה, התסריט שהוכן עבור השחקנים של אורתו-דה הוא בשפה המוכרת בחיי היום יום של כל אחד מאתנו. אין בה התנשאות, זו לא שפה שלקוחה מהתנ"ך או שפה לא נעימה. הקהל מרגיש שהוא רואה דברים מוכרים לו מהרחוב, מההתנהלות בבית או בעבודה ומסקרן אותו מאד לדעת מה יהיו הצעדים הבאים שיבצעו כל אחת מהדמויות בהצגה.
תפאורה בהצגה המרתקת
כדי ליצור את המציאות, גם התפאורה היא תפאורה פשוטה ומאד ברורה. לכל הקהל מובן מאד היכן מתרחשת כל סיטואציה אם זה קורה בבית או בכל מקום אחר בחייו של אותה הדמות. הבמאי מוסיף לכך אפקטים קוליים, מוסיקה המתאימה להתרחשויות ולצורך יצירת הרקע הסביבתי שהוא המתאים ביותר לנושא ההצגה ולעלילה שלה.
הצגה על המציאות
ההגדרה של תיאטרון ריאליסטי היא הצגה של מציאות ועל מוסכמות שונות בחברה, הקיר הרביעי יוצר אינטראקציה מיוחדת בין הצופים לשחקנים ויש תחושה אמיתית של קרבה ושל הזדהות עם כל מה שקורה על הבמה.
לאור זאת זהו סוג של הצגה אהוב מאד על הקהל כי אין בה משהו שהוא רחוק מהמציאות, דברים שלא קורים בדרך כלל לקהל או דברים שקרו בעבר הרחוק ולכן הם מעניינים פחות.
בהצגות הללו רואים דברים שהצופים חוו בעבר, הם שומעים את קו החשיבה של כל אחת מהדמויות הפעילות על הבמה לגבי נושאים שונים. במקרים רבים מדובר בדברים שהם לא חשבו עליהם ברעיון שמוצא חן בעיניהם ואולי הם יישמו בחייהם או בנושאים שנראים להם לא נכונים כלל.