עד שנת 2005 זכרם של היהודים שנרצחו בשואה הונצח ביום השואה והגבורה בישראל ובכמה מדינות בודדות באירופה.
החלטת האו"ם לגבי יום השואה הבינלאומי
אך בתאריך אחד בנובמבר 2005 התקבלה החלטה של האו"ם להנציח את השואה כיום השואה הבינלאומי כך שזכר השואה יונצח ביום מסוים אחד בכל העולם. התאריך שנקבע לכך הוא 27 בינואר וזאת כיוון שזהו המועד שבו הצבר האדום נכנס למחנה הריכוז אושוויץ ושחרר את כל היהודים שנכלאו בו.
לכן משנת 2006 מתקיימים בתאריך זה אירועי הנצחה וטכסי זיכרון, במדינות רבות ברחבי הגלובוס.
ההיבטים של החלטת האומות המאוחדות
המטרה של החלטת האו"ם היא שזכרם של ששת מיליוני היהודים שהושמדו בשואה והאסונות המשפחתיים שהם בלתי נתפסים, ייזכרו על יד תושבי כל העולם וזאת כדי שאסון הומניטרי מסוג זה לא יקרה שוב לעולם.
כדי להנציח את קורבנות השואה נקבעה מדיניות כלל עולמית ברבדים שונים ובעיקר בתחום החינוך, בדרך זו בני הנוער ייחשפו למידע על מה שקרה באופן רוחבי, ילמדו את הלקח מההתרחשויות הללו ויבינו את כל מה שקשור לנושא השואה.
בזכות הידע והנתונים שיועברו לתושבי העולם, כולם יבינו שאין להכחיש את השואה כיוון שמדובר באירוע טראומתי ביותר שעבר על העם היהודי במלחמת העולם השנייה והשפיע על כל הדורות הבאים.
ההנחיה הכללית של האו"ם היא שהוא מגנה כל גילויי גזענות, אלימות נגד קבוצות דתיות ואתניות וזאת כדי שההיסטוריה הקשה לא תחזור על עצמה חלילה שוב.
אזכור של השואה
בעקבות ההכרזה של האו"ם, אפשר לראות במדינות שונות בעולם אנדרטאות ומייצגים על סיטואציות שונות שאירעו בזמן השואה וזאת כדי שאף אדם לא ישכח את המראות הקשים ואת סיפורי הזוועה אשר קרו במהלך השואה.
הצגת תיאטרון – אבנים
הצגת התיאטרון אבנים בסגנון פוסט מודרני אשר עוסקת בנושא השואה, קצרה פרסים הן בישראל והן בעולם על יצירת המופת שמבוססת על האנדרטה המפורסמת של מורדי הגיטאות אשר מוצבת בשני מקומות בעולם, אחת על חורבותיו של גטו וורשה בפולין והשנייה במוזיאון יד ושם בירושלים. האנדרטאות הייחודיות נבנו על ידי האמן נתן רפופורט באמצעות אבני שחם מיוחדות אשר הוכנו בשבדיה ויועדו למעשה לבנייה של אנדרטת הניצחון של הרייך השלישי בתום המלחמה. אך הניצחון הוחלף בכניסתם של צבאות אירופה למחנות ההשמדה וכך נעצר מסע ההכחדה של יהדות העולם.
שחקני תיאטרון מוכשרים יוצרים הנפשה של הדמויות ההיסטוריות שנראות באנדרטה ומצליחים לשנות את זווית הראייה של הקהל על הדמויות הללו. באמצעות פס קול ייחודי שכולל את נאומו המפורסם של אדולף היטלר, קטעים מהחלטת האו"ם על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל וקטעים אותנטיים נוספים, הם מעבירים מסרים שעוברים כחוט השני מהשואה למציאות העכשווית.
כך הם מצליחים להעביר את הלך הרוח של הקהל ממצב של טרגדיה לקומדיה ולחיוכים, לדברים המכוערים אשר קרו במחנה ההשמדה הם מעניקים יופי והם מצליחים ליצור ערבול של העבר עם ההווה. בסופו של המופע התחושה היא שבזכות הצגת התיאטרון בצירוף של דמיון יצירתי שיש לכל אדם, אפשר לראות ניצוצות של תקווה וחזון של מציאות חדשה.
אם אתם מעוניינים להיות חלק מהחוויה יוצאת הדופן של ההצגה אבנים, אתם מוזמנים לרכוש כרטיסים להצגה הקרובה שתיערך ביום השואה הבינלאומי 27.1.2022 בשעות הצהרים, באולם צוותא בתל אביב.